Hoppa till huvudinnehåll

Smarta lösningar för framtiden på H22

fredag, juni 17, 2022

Under H22 City expo var fokus på hur Sveriges städer ska bli mer hållbara tillsammans! CLOSER arrangerade en workshop i två delar där nio olika kommuner deltog och vill arbeta tillsammans för mer hålbara städer. Dag två var CLOSER en del av H22s öppna program och presenterade lösningar inom transporter, logistik och stadsutveckling. 

CLOSER_h22

— CLOSER startade H22 med en workshop i två delar. Ett "Best practice" där CLOSER berättade om vad vi arbetar med nu och en "Next practice”, där vi blickade framåt tillsammans med inbjudna städer och regionala företag med fokus på hur vi tar gemensamma utmaningar vidare mot gemensamma lösningar, säger Anders Forsberg. 

CLOSER hade även dag två ett omfattande program som sätter spotlighten på många olika samverkansprojekt inom det nationella programet för transporteffektivitet.

— Vi måste tänka utanför boxen, tänka stort också - det vi kallar systemperspektiv. Så think big act small!, sa Anders Forsberg, CLOSER, under ett seminarium med fokus på grön och hållbar logistik, där projektpartners från RISE, Scania, Helsingborgs Stad och flera andra kommuner från norr till söder medverkade.

Victoria Kindesjö från Scania var var en av alla partners på plats. Hon jobbar med innovationsprojektet Elain och deltagarna fick veta mer om denna digitala tjänst för hållbarhetsmedvetna transportörer och speditörer, vilken används att spåra och visualisera CO2-utsläpp.

Helsingborgsdeklarationen

Helsingborg är utsedd till en av Europas mest innovativa och klimatsmarta städer och har Sveriges bästa logistikläge, enligt Intelligent Logistiks senaste ranking. Nu tar Helsingborgs stad nästa steg på resan mot målet att vara Europas mest hållbara och snabbrörliga logistiknav. En viktig del av logistikkedjan och framtidens stadskärna är citylogistiken. Därför är Helsingborg City en av organisationerna som under tisdagen signerar Helsingborgsdeklarationen, logistiksektorns motsvarighet till Parisavtalet med sikte på att uppnå klimatneutralitet år 2030.

CLOSER var en av många organisationer som valde att skriva under. 


Lindholmen Science Park i stort

En nyhet som Helsingborgs stad gick ut med under H22 är att man nu skapar National City Lab i samarbete med AI Sweden. Det blir Sveriges första kommunala AI-labb med sikte på att ta fram nya lösningar för smarta städer.

— I AI Swedens data factory har vi sett värdet av en neutral plats där olika typer av aktörer kan samarbeta och dela data. Etableringen i Helsingborg syftar till att kunna fortsätta att facilitera samarbeten som kanske annars aldrig skulle ske och på så sätt accelerera användning av AI i Sverige, säger Kim Henriksson, testbädds-arkitekt på AI Sweden.

Workshops, seminarier och presentationer har avlöst varandra – och H22 City Expo fortsätter ända till 3 juli. Olika initiativ och samverkansprogram som drivs från Lindholmen Science Park är med på agendan och många partners deltar för att sprida kunskap om den utveckling som sker, och vilka positiva effekter det kan bidra till. 

Future of Democracy Summit samlade den 13 juni över 100 ledare inom näringslivet, politiken, media, akademin, offentlig sektor och civilsamhället.
– Vi har jobbat med två huvudteman, dels digitalisering och demokrati i ljuset av kriget i Ukraina. Vilka värden står på spel och hur påverkas Sverige? Dels grundfrågan – hur kan Sverige moderniseras med ny teknik med de demokratiska kärnvärdena i behåll? Hur kan innovationskraft och kompetens från näringslivet tas till vara bättre i offentlig sektor?, berättade Karin Hübinette, projektledare för Future of Democracy – ett initiativet som leds av AI Sweden och Medier & demokrati.

Den 14 juni arrangerade Drive Sweden för andra gången den årliga konferensen Klimatsmart Mobilitet 2030 tillsammans med Viable Cities, och denna gång gick den alltså av stapeln på H22. Här var även CLOSER en del av programmet. Viable Cities mission är klimatneutrala och hållbara städer till år 2030 och Drive Swedens vision är att skapa hållbara och säkra mobilitetssystem för människor och gods som är tillgängliga för alla. Ambitionen nu är att ta konkreta steg kopplade till klimatkontrakten och i detta arbete nyttja Drive Swedens verktyg och unika nätverk.