Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Nudging för hållbara transporter lyfts fram under TREFF

Möt en av föreläsarna på Transporteffektivitetsdagen (TREFF) - Katharina Paoli, grundaren och VDn för A Win Win World och Nudgd. På TREFF kommer hon dela med sig av hur man kan arbeta med nudging när det gäller hållbara person- och godstransporter. Nudging är en metod inom beteendevetenskapen - en "knuff" för att få en person att välja ett alternativ framför ett annat.
katarina_paoli.jpg

Berätta om din bakgrund!
- Min yrkesresa började inom kommunikation och PR, men jag insåg snabbt att hållbarhet var min stora passion - det var något som jag ville följa helhjärtat. Därför tog jag ett karriärkliv i den riktningen, som i sin tur lett till många roliga projekt. Jag är bland annat med i The Climate Reality Project som drivs av Al Gore. Det är ett internationellt nätverk av klimatledare och jag har haft äran att bli utbildad av Al Gore själv. Jag är också mentor på Singularity University, som hjälper framtidsfokuserade entreprenörer och startups.

- Men främst arbetar jag med beteendeförändring och att underlätta för människor att göra hållbara val. Jag driver A Win Win World sedan 2014 och systerföretaget Nudgd sedan 2019 och är också initiativtagare och ordförande i nätverket Nudging Sweden. A Win Win World är en global plattform för en hållbar framtid. Vi jobbar med företag som är måna om hållbarhet men som kanske inte uppnått den ROI (Return On Investment) och mätbarhet de strävat efter. Där stiger vi in. Genom co-creation, beteendedesign och att skapa mötesplatser ger vi mätbarhet, hållbarhet och resurseffektivitet. Systerföretaget Nudgd utvecklar digitala plattformar med inbyggda beteendeinsikter som gör det lätt att göra hållbara val. Bland annat har vi tagit fram plattformen Resvana, en digital tjänst som hjälper kommuner och större arbetsplatser att vänligt nudga medarbetare och kommuninvånare till mer hållbara transportval.  

- Så, utöver min roll som grundare och VD för A Win Win World och Nudgd skulle jag titulera mig själv som entreprenör, föreläsare och rådgivare inom hållbarhet och kommunikation.

Vad kommer du tala om under TREFF?
- Jag kommer att föreläsa om nudging för hållbara transporter -både person- och godstransport. Att vi måste ställa om vårt transportsystem för att bli mer hållbart och minska klimatpåverkan är självklart.  Men utöver ny teknik krävs också att vi får till en beteendeförändring. Det är här nudging och beteendedesign blir ett mycket starkt verktyg för att göra transportvanor och -rutiner i vardagen mer klimatvänliga. Detta bör då göras utan att varken skuldbelägga eller straffa - snarare vänligt knuffa i rätt riktning. 

Varför tycker du det är viktigt att vara en del av en konferens som TREFF?
- Jag tycker det är viktigt med mötesplatser för att prata om innovation, co-creation och lösningar på hur vi ska hantera framtidens stora utmaningar och möjligheter - och en konferens som TREFF ger en spelplan för denna typ av utbyte.  

- Jag delar gärna med mig av det jag kan inom fältet. Men jag vill också själv lära mig mer om hur vi kan samverka för att ställa om till ett klimatsmart samhälle och vad som är på gång inom transportområdet. Det är så viktigt att beteendeförändring och teknikutveckling går hand i hand för att det ska kunna appliceras och ta fäste i verkligheten. Man kan utveckla hundratusentals tekniska lösningar på våra problem, men blir det inte sedan till beteenden, till vanor och till rutiner som anammas av många människor- då får vi inget mätbart resultat och innovation kan gå förlorat helt i onödan. 

Transporteffekrivitetsdagen är ett samarbete mellan Northern Lead och CLOSER.