Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Hållbara transporter ger smartare och attraktivare städer

När man började jobba med smarta transportlösningar på Campus Lindholmen minskade de tunga transporterna i området med nära 80 procent. Nu ska systemet utvecklas och expandera och nya tjänster ska kopplas på. Om ett år ska det finnas en färdig lösning. Älvstrandens arbete med att utveckla klimatsmarta och hållbara transporter är en del av projektet DenCity, ett försök att ta sig an transportutmaningar i framtidens städer.
Lindholmsleveransen

Grundtanken i arbetet på Lindholmen är att samordna så många transporter som möjligt och få logistiklösningar som kan utnyttjas av många olika aktörer. Nästa steg är att försöka leta upp de tjänsteleverantörer som vill vara med och bidra till att utveckla idén.

När man började jobba med smarta transportlösningar på Campus Lindholmen minskade de tunga transporterna i området med nära 80 procent. Nu ska systemet utvecklas och expandera och nya tjänster ska kopplas på. Om ett år ska det finnas en färdig lösning.

När Lindholmsleveransen infördes 2008 var den enkla idén att samma elektriska minilastbil skulle ta med sig gods in i området och avfall när den lämnade. Istället för en lastbil för varje godstransport samordnades alla leveranser och skickades med elfordon på tider då det var mindre trafik. På det viset minskade antalet tunga fordonsrörelser på Campus Lindholmen från 85 till 10 per vecka, vilket minskade körningarna i området med 248 mil.

Om ett år vill vi ha en liknade lösning vi kan använda i större skala, men vi vill utveckla modellen och koppla på även andra tjänster och skapa en långsiktigt hållbar affärsmodell, säger Louise Larsson, projektledare på Älvstranden Utveckling.

Läs hela artikeln här