Var med och utveckla nya leveranslösningar i Stockholm city!
I mars startade ett projekt för att testa och lära om samlastning som flera kommersiella verksamheter deltog i. Syftet är att minska antalet transporter samt utsläpp och skapa en mer attraktiv gatumiljö. Nu söker vi fler verksamheter som vill vara med. Andra testomgången börjar i juni och pågår året ut.
Välkommen att anmäla dig!

Lugna och mindre trafikerade gator innebär fördelar som minskade utsläpp, minskat buller, säkrare miljö, ökad tillgänglighet och möjlighet att använda gatan på olika sätt. Dessa faktorer kan bidra till att attrahera fler besökare till städer. För att minska utsläppen från godstransporter planerar Stockholms stad för att införa miljözon klass 3. Det innebär att bara utsläppsfria lätta fordon får köra i de utpekade områdena. För tunga fordon tillåts laddhybrid. Läs mer.
Samlastningstest för minskade transporter
Som ett led i att minska antalet transporter pågår ett samlastningstest i Stockholms city. Syftet är att undersöka, testa och lära vilka möjligheter som finns med en mer effektiv och centraliserad samlastning. I testet ingår också att förstå och utveckla vad som krävs för att få till en fungerande samlastningslösning. Testet är en del av HITS-projektet.
- Det är glädjande att flera verksamheter har varit med i den första omgången av samlastningstestet och jag hoppas att flera kommersiella hyresgäster vill ansluta sig till fas två och bidra till att utveckla konceptet. Genom att vara med i testet kommer din verksamhet också vara väl förberedd inför Stadens införande av miljözon klass 3.
Victoria Herslöf, Stockholms stad.
Vill din verksamhet också vara med i testet?
Stockholms stad är initiativtagare till projektet. I projektet medverkar också fastighetsägarna Vasakronan, Fabege, AMF fastigheter och Pembroke samt transportörerna Ragn-Sells och Svedin Holding. Testet genomförs inom området som avgränsas av Hamngatan, Sveavägen, Kungsgatan och Birger Jarlsgatan.
Första testet startade i mars och hittills har 12 verksamheter deltagit. I juni börjar fas två och vi söker fler verksamheter i området som vill testa ett nytt sätt att leverera gods. Testet pågår året ut. Var med och påverka trafik, miljö och skapa en bra leveranstjänst med era grannar.
Välkommen till informationsmöte
Under maj arrangerar projektet två informationsmöten för kommande testomgång. Välkommen att anmäla dig till projektledare Jack Lu någon av dessa tre tillfällen om din verksamhet är intresserad av att vara med.
- Torsdag 16 maj, 13.00-14.00 hos Vasakronan, Malmskillnadsgatan 36.
- Tisdag 21 maj, 08.30-09.30 på Sergelkonferensen, Mäster Samuelsgatan 42.
- Torsdag 23 maj, 13.00-14.00 hos Vasakronan, Malmskillnadsgatan 36.
Vi upplever att det nya leveranssättet hittills har fungerat bra. Det finns mycket potential i det här projektet som vi ser fram emot att fortsätta delta i och se hur det utvecklas. Initiativet har fått oss att fundera över våra beställningar och leveranser och hur samlastning skulle påverka trafiken ett city på ett positivt sätt.
- Hanna Keskimaula, Building Operations Engineer, Amazon
Vilka fördelar innebär samlastning?
- Leveranser kommer vid ett tillfälle under dagen.
- Samlade leveranser innebär mer tid för kärnverksamheten.
- Leveransen kommer från samma aktör vilket ökar förutsättningarna för personlig service.
- Mindre trafik och mindre utsläpp från era leveranser.
- Sammantaget bidrar det till en lugnare och mer attraktiv stadsmiljö.
Genom att vara med i testet har ni påbörjat anpassningen till miljözon klass 3.
Hur går testet till?
1. Du som deltar i testet adresserar dina varubeställningar till ett lager i Årsta med c/o-adress.
2. Där lastas din och dina grannars beställningar över till en ellastbil som kör in till Stockholms City. Denna samlastning innebär att markant färre fordon behöver köra in i City.
3. Ellastbilen kör till ett lager i Sergelhuset i City. Där lastas varorna om till små elfordon och levererar till dig och dina grannar efter era verksamheters behov.

Du kommer att få dina leveranser på detta sätt under hela året med målsättningen att fortsätta även efter det. Testet kommer att utvärderas löpande för att kunna förbättra samlastningslösningen. Vi som arbetar med projektet kommer därför vilja ha en kontinuerlig dialog med er som deltar i testet.
Det kostar inget att vara med i testet. Du bidrar med tid genom att medverka vid några uppföljning- och utvärderingstillfällen.
Var med och gör skillnad när Stockholms stad ska nå sitt mål att bli en mer levande och attraktiv stad. Med gemensamma krafter kan vi forma framtidens transportsystem och bidra till en mer hållbar stadsmiljö. Var med i testet där vi genom samlastning minskar trafik och utsläpp, bidrar till tystare, säkrare gator och effektivare leveranser.
Projektdeltagarna vid AMF Fastigheter, Fabege, Pembroke och Vasakronan.
Kontakta gärna någon av fastighetsägarna om du har frågor eller vill anmäla ditt intresse!
- AMF fastigheter – Robin Book Taube, Robin.book.taube@amffastigheter.se eller Göran Swärdh, goran.swardh@amffastigheter.se
- Fabege – Oskar Sköld, oskar.skold@fabege.se
- Pembroke – Åsa Blomkvist, asa.blomkvist@pembroke.com eller John Healy, john.healy@pembroke.com
- Vasakronan – Ronald Bäckrud ronald.backrud@vasakronan.se
- Projektledare – Jack Lu jack.lu@lindholmen.se vid Lindholmen Science Park