Transparenta transporter - Innovationsprojekt om digitaliserade, delade leveranser och smartare beställningsprocess

Kan en digital plattform för leveranser skapa förutsättningar för ökad samlastning där bättre tillgång till data om leveranser hjälper oss att bli mer effektiva och hållbara? Genom att öka kunskapen om leveranser kan leverantörer till staden ta egna beslut om samlastning, staden kan ställa smartare krav på leveranskedjan och med bättre data kan vi arbeta med att minska småbeställningar och skapa en smidigare beställningsprocess. Det övergripande målet är att antalet leveranser ska minska och att beställningsprocessen ska bli enklare och mätbar. Till skillnad från andra kommuner där man arbetar med samlastning handlar detta projektet inte om att handla upp en särskild aktör som sköter samordningen eller att ett kommunalt bolag handlas för samordning och lastmile-transport. Det här är ett nytt sätt att testa om det går att effektivisera transportarbetet genom att dela data mellan aktörer i branschen och överlåta affärsmöjligheter och effektiviseringsvinster till de som har störst kunskap och störst möjlighet att anpassa sig till förändringar. Det här projektet ger också möjlighet att samlastning sker tidigt i logistikkedjan, vilket ger större möjlighet till effektivisering. Helsingborgs stad tog kontakt med Trafikverket och undrade om det fanns intresse att samverka kring en digital plattform för leveranser och Trafikverket var intresserade då förslaget ligger väl i linje med regeringsuppdraget Utarbeta förslag om horisontella samarbeten och öppna data för ökad fyllnadsgrad. Projektet har delats in i tre faser: Fas 1 syftade till att öka förståelsen för nuläget och möjligheterna för datadelning. Detta gjordes genom inventering av inköp, leveranser och avtal samt genom leverantörsdialoger. I Fas 2 fördjupades förståelsen för vilka leveransdata som behövdes samlas in. Att samla in och visualisera leveransdata på kommersiella villkor var en viktig fråga. Ett pilottest genomfördes för att testa dessa frågor. Fas 3 syftade till att beskriva och skapa förutsättningar för att implementera den digitala plattformen för transporter. Data från pilottestet analyserades och i slutet av fas 3 hölls en workshop för att presentera resultatet och hämta in leverantörernas synpunkter.
Mål
Projektmål - Utmana traditionell hantering av kommunal varudistribution - Undersöka nya sätt att hantera kommunala transporter med hjälp av digitala verktyg - Testa ny process för samordning av transporter till Rönnowska skolan - Identifiera data som kommunen behöver ha tillgång till för att ställa krav på samordnade transporter och uppföljning av kommunens mål - Kartlägga de aktörer som är involverade i kommunens transporter till skolan.
Effektmål - Antalet leveranser till Rönnowska skolan ska minska med minst 20 % - Avtalstroheten ska vara minst 80 % för Rönnowska skolan - Framtagen arbetsmetod för att hantera kommunala transporter där data kan delas mellan leverantörer, transportörer och staden.
Önskvärda långsiktiga effekter - Minskad klimatpåverkan från stadens egna leveranser - Ökad trafiksäkerhet vid skolor - Förenklat / automatiserat sätt att säkerställa att stadens mål om minskade fossila CO2-utsläpp kan beskrivas och följas upp - Utveckla en hållbar affärsmodell för transporter - Färre avvikelser från stadens avtal avseende varuinköp - Förenklat / automatiserat sätt att säkerställa att avtal mot leverantörer och transportörer efterlevs.
Data/Plattform: MobiOne
Period: 2021 - 2023
Finansiering: FEDeRATED: Projektet ingår som ett Living Lab i Federated, en samverkansnod inom EU för att underlätta delning av transportdata. Logistikdatalabb:Projektet ingår som ett use case i Logistikdatalabbet, som drivs av CLOSER och finansieras av Vinnova under 2021-2023.
Partner: Helsingborg stad, Trafikverket, Logistikdatalabbet/CLOSER, MobiOne, Skånemejerierna, Tonys budbilar, Grönsakshallen, Menigo
Kontakt: Linda Bermin, linda.bermin@helsingborg.se
Fortsatt arbete Helsingborgs stad har för avsikt att skala upp projektet. Arbetet inleds med att staden utvecklar en egen plattform för leveranser som strukturerar, tillgängliggör och visualiserar data. En applikation kommer att tas fram med spårningsfunktion för att hämta in rörelsedata från leveranserna. Den data som görs tillgänglig och visualiseras är tider för avgång och ankomst och vilken leverantör som ansvarar för transporten samt kontaktuppgifter till stadens enheter och till de upphandlade leverantörerna. Enkla analyser för att möjliggöra samlastning kan vara grupperade tidsstämplar och återkommande flöden och enkla funktioner kan vara att en leverantör visar om hen är öppen för samlastning alternativt i behov av att samåka. Staden kommer även att göra en översyn av upphandlingskrav, beställningsrutiner och börjar ställa krav på insamling av leveransdata. Trafikverket arbetar vidare med projektet FEDeRATED inom vilket Transparenta transporter ingått i och är positiva till en fortsättning av projektet