Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Autolast

Målet med Autolast är att ta fram förutsättningar för att automatisera delar av godshanteringen mellan produktion och transport, samt i terminal för ökad tidsbesparing, minskade skador, förbättrad arbetsmiljö och minskad energiförbrukning. Projektet ämnar att på sikt bidra till innovationer inom automatisering av leveranskedjor för effektivare logistik och tittar främst på de utmaningar som finns för att automatisera delar av lastning och lossning av lastbilar och järnvägsvagnar.

Genom att utröna funktionalitets- och systemkrav för automatiserade truckar i dynamiska miljöer som terminaler och lager lägger projektet grunden för ett senare demonstrationsprojekt som främjar både innovation och nya tjänster för marknaden. Vidare kommer de ekonomiska förutsättningarna för implementering av autonoma truckar att undersökas, det vill säga eventuella besparingar som kan göras genom att t.ex. låta truckar lossa och lasta under dygnets alla timmar. 

Projektet kommer att definiera den systemarkitektur som krävs för att implementera en automatiserad lösning för lastning och lossning av gods, men även se till juridiska och organisatoriska frågeställningar, som till exempel vem som bär ansvaret vid eventuella olyckor utifrån leveransvillkor samt hur automatiseringen kan påverka arbetsvillkor. 
Samverkande parter är Linde Material Handling, Scandfibre Logistics, Logent & Örebro Universitet. Projektet delfinansieras av Region Örebro.