Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen att söka pengar och bidra till en utsläppsfri innerstad!

söndag, december 8, 2024

Har du idéer som skulle bidra till att minska transporterna eller påskynda elektrifieringen för att bidra till ett utsläppsfritt Stockholm? Då kan du ansöka om finansiering för att utveckla och testa nya lösningar direkt i stadsmiljön! Utlysningen görs inom ramen för arbetet med Stockholm Local Transition, STOLT. 

Foto på Martina Arnell och Annika Bergendahl, Stockholms stad, projektledare för STOLT

Martina Arnell och Annika Bergendahl, Stockholms stad, är ansvariga för arbetet med STOLT som tar avstamp i city och Gamla stan. 

Systemdemonstratorn* Stockholm Local Transition (STOLT) är en plattform för demonstration, samverkan och lärande mellan staden, näringsliv och forskning. Just nu pågår fem demonstrationer som ska möjliggöra minskat bilresande, elektrifiera transporter och arbetsfordon samt skapa en mer attraktiv stadsmiljö i Gamla stan och city. Ambitionen är att det som demonstreras ska kunna utgöra ”det nya normala” i ett Stockholm med en utsläppsfri innerstad 2030.

Ett collage som visar fem bilder av de fem pågående demonstrationerna som ingår i STOLT.

Idag ingår fem demonstrationer i STOLT. Ellevio ansvarar för elektrifierad entreprenad, ElectriCity för ramavtal för fossilfria transporter och Stockholms stad för off-peak, miljözon klass 3 och stadsmiljözon i Gamla stan. 

Vill du vara med? Det finns pengar att söka!

Annika Bergendahl, strateg vid Stockholms stad och kontaktperson för de som vill presentera idéer, välkomnar fler verksamheter att söka pengar och bidra till omställningen.

- Vi ser gärna att fler aktörer presenterar nytänkande idéer och förslag bidrar till STOLTs mål och vi gör det löpande så det är bara att höra av sig. Utöver måluppfyllelse utvärderar vi idéerna utifrån aspekter som deras potential till uppskalning, aktörskonstellationen bakom idén och hur de kompletterar övriga demonstrationer. Vi hoppas verkligen att den här processen ska kunna leda till en aktörsgemensam mobilisering mot målet om en utsläppsfri innerstad. Kontakta mig gärna om du vill veta mer!

Finansiellt bidrag och medfinansiering

Syftet med satsningen är att stimulera innovation som bidrar till minskat bilresande, elektrifierade transporter och en attraktiv stadsmiljö. Det finns cirka fem miljoner kronor i bidrag som kan fördelas till nya eller utökade utvecklingsinitiativ och demonstrationer. Dessa behöver medfinansieras av deltagande parter med minst 50% av kostnaden. Projekttiden är fram till juni 2026 och aktiviteterna ska vara genomförda innan dess. Nya demonstrationer bör utgå från Stockholm city och/eller Gamla stan. 

Brett intresse för finansiering av nya demonstrationer

I oktober öppnade projektet upp för att ta emot förslag till nya demonstrationer. Hittills har drygt 25 aktörer visat intresse och sex idéer har bedömts och fått återkoppling. De flesta av förslagen handlar om utveckling av fordon, tjänster och beteendepåverkan kopplat till införande av miljözon klass 3 i city, ett av förslagen rör utveckling av elektrifierad entreprenad. 

Fem av de sex hittills utvärderade förslagen är inskickade av företag, den sjätte kommer från trafikkontoret inom Stockholm stad. 

Följande dimensioner behöver adresseras för att säkerställa ett tydligt systemperspektiv: 

  • Affärsmodeller, investeringar och upphandling
  • Policy och regelverk
  • Beteende, kultur och värderingar
  • Infrastruktur
  • Teknik, produkter och processer
Illustration som visar de olika stegen i ansökningsprocessen

 

Finansiärer

STOLT finansieras av Viable Cities via Vinnova och Energimyndigheten. 
Aktiviteterna som STOLT genomför är en del av Viable Cities satsning på klimatneutrala städer 2030.

*Systemdemonstrationer syftar till att snabba på omställningen i samhället för att möta den komplexa utmaningen med att ställa om till klimatneutrala städer. Det är ett arbete där aktörer tillsammans tar fram, implementerar och kopplar samman en portfölj av sammanhängande insatser som inriktas på flera dimensioner av förändringar utifrån ett helhetsperspektiv.