Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Treff17 sätter fokus på framtidens lösningar – här och nu

Framtidens tekniklösningar är redan här – nu gäller det att ta vara på dem. Årets stora konferens om effektiva transporter, Transporteffektivitetsdagen 2017, lyfter utvecklingen som pågår just nu. På agendan står trender kring digitalisering, urbanisering och energieffektivisering, men också The Physical Internet - och äventyraren Fredrik Strängs visioner om luftskepp för att transportera otympligt gods.

För sjätte året i rad samlar Transporteffektivitetsdagen (Treff17) drygt 200 representanter från näringslivet, samhället och akademin, som alla har samma mål: att diskutera hållbara, effektiva och ändamålsenliga transportlösningar.

– Det finns inte många andra forum där så många människor samlas enbart för att förstå och inspireras av hur vi kan öka transporteffektiviteten. Förhoppningsvis får besökarna lika mycket input i diskussionerna med alla andra konferensdeltagare som de får av föredragen, säger Mats Johansson, professor på Chalmers och vice centrumledare för logistikcentret Northern LEAD.

Även Sofie Vennersten, programansvarig på CLOSER, lyfter fram konferensens betydelse som en arena för nya kontakter.

– Framtidens transportsystem kommer att kräva nya samarbeten och ett bredare systemtänk. På Transporteffektivitetsdagen kan det uppstå många möten mellan aktörer som vanligtvis inte träffas. Vi vill bidra till att nya kontakter skapas mellan branscher, som kan leda till nya projekt, nätverk och samarbeten framöver, säger hon.

Som vanligt erbjuder konferensen såväl inspiration och ny kunskap som en inblick i pågående initiativ och forskning i framkant. Men framför allt handlar Transporteffektivitetsdagen om den utveckling som sker här och nu. Mats Johansson betonar att mycket har hänt bara de senaste två åren, och uttrycker det som att ”proppen har gått ur”.

– Det är en spännande tid. Teknik och begrepp som vi länge har pratat och forskat om – idag pratas det om dem på bred front i samhället och i företagen. The Physical Internet, Big Data, den fysiska och informationsmässiga automationen; nu handlar det om hur vi faktiskt kan hänga med i den utveckling som är en verklighet och inte bli akterseglade. Hur vi kan använda och införa den nya tekniken, och få den inpassad i ett system, säger han.

Både Mats Johansson och Sofie Vennersten beskriver årets konferensprogram som en välbalanserad mix av långsiktiga visioner och utvecklingen idag.

– Årets Treff är en spännande blandning av allt från internationella forskare och företag till statssekreterare Mattias Landgren och äventyraren Fredrik Sträng. Det hoppas vi kan skapa mycket dynamik och nya idéer, säger Sofie Vennersten.

Fredrik Sträng är ett av de inslag som sticker ut lite extra i programmet. Den engagerade bergsklättraren har det senaste decenniet satsat tid, kraft och många miljoner på företaget ACEQ, som vill göra det lönsamt för företag att frakta gods med ”flygande kran” via luftskepp.

Fredrik Sträng beskriver sin drivkraft som en vilja att göra gott och bidra till en mer hållbar transportsektor. Han ser många möjligheter med det fossilfria godstransportmedlet, och nämner offshore-installationer, frakt av propellrar till vindkraftverk och skeppning av förnödenheter till behövande i otillgängliga områden som exempel.

– Vi måste tänka nytt för att komma ut ur vårt fossilberoende. Luftskepp kan revolutionera transportbranschen, säger han.

Efter tio års engagemang i frågan är luftskeppen ännu inte verklighet, men Fredrik Sträng tror fortfarande på idén.

– Förändring tar tid, men vi är visionärer. Vi har lösningarna, tekniken, patenten. Det krävs bara någon som är kaxig nog att investera, säger han.

 

Transporteffektivitetsdagen, Lindholmen 24 augusti
Transporteffektivitetsdagen (Treff17) äger rum på Lindholmen den 24 augusti och anordnas av CLOSER vid Lindholmen Science Park och Northern LEAD vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Sista anmälningsdag: 11 augusti. Antalet platser är begränsat och anmälningarna behandlas i den ordning de kommer in.

Presentationerna sker på svenska och engelska.
Programmet uppdateras löpande på closer.lindholmen.se/treff17

 

Anmäl dig här

 

Text: Ulrika Ernström