Hoppa till huvudinnehåll

Transportföretag positiva till geofencing för ökad trafiksäkerhet

tisdag, mars 4, 2025

Projektet HasT som testat geofencing för att begränsa hastighetsnivåerna i Enköping har gett unik kunskap om hur digital teknik kan användas för att öka trafiksäkerheten. Det är första gången i Sverige man testat tekniken i en skala på omkring 100 fordon av olika slag och kartlagt resultaten utifrån en rad olika perspektiv.

— Jag skulle vilja ha det i alla lastbilar jag kör i mitt yrke och jag tycker att det bästa vore om alla bilar hade det. Det blir en helt annan säkerhet, särskilt kring 30-sträckor vid till exempel skolor, säger yrkeschauffören Ronny Johansson på Allmiljö.

Projektet genomfördes under 2024 i centrala Enköping. Geofencing-teknik installerades i bilar som används inom hemtjänsten i Enköpings kommun, i sopbilar och transportörers lastbilar samt alla stadsbussar, vilket innebär att fordonen inte kan köra över hastighetsbegränsningarna inom zonen.

— Det har gått jättebra för oss, vi har haft det aktivt i ett par månader och är nu uppe i 53 bussar som är aktiverade med geofencing. Förarna är jättenöjda med systemet och vill att vi utökar med alla fordon vi kör i Uppland, säger Jonas Möllergren, platschef på Keolis, som kommer att fortsätta arbeta med systemet även efter projektets slut.

Den teknik som användes var dels Scania och Volvos integrerade system som slås på mot en avgift. I vissa av bilarna installerades hårdvara från nederländska projektpartnern V-tron. VTI – Statens väg- och transportforskningsinstitut följde upp projektet med studier kring acceptans och hastighetmätningar och bekräftar bilden av att det finns en acceptans för syftet med tekniken bland förarna.

Utöver enkäter och intervjuer med förarna, genomförde VTI även en enkät bland allmänheten i Enköping och engagemanget överraskade forskarna.

— Vi fick över 1500 svar på enkäten och samlade in mycket bra data om trafiksäkerhetssituationen som kommunen kommer att ha nytta av. Bland annat framkom det att ungefär en fjärdedel av alla som svarade tyckte att bilarna kör för fort i Enköping säger Christian Howard.

När det gällde de uppmätta hastighetsnivåerna blev det dock ingen större skillnad jämfört med innan projektet. Förmodligen berodde detta på att andelen fordon som var geofencade bara var 3% och att det är för lite för att ge någon effekt på trafiken som helhet.

— Jag tror ändå att det är en lösning som på sikt kommer att kunna förbättra trafiksäkerheten på våra gator om vi inkluderar krav på den här tekniken i alla våra upphandlingar av fordon, säger Andrey Edemskiy, enhetschef för Trafik och mobilitet på Enköpings kommun.
— Trots att det kvarstår hinder för bredare användning av geofencingtekniken har HasT visat att intresset bland transportbolag är stort, främst på grund av potentialen till ökad trafiksäkerhet och kostnadsbesparingar, säger projektledare Rodrigue Al Fahel från CLOSER.

HasT finansierades av Skyltfonden. Projektledare var CLOSER (vid Lindholmen Science Park) och övriga partners Enköpings kommun, VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), V-tron, Keolis, Martin & Servera, Småfrakt, Dagab, Enköpings Åkeri och Allmiljö.

Ta del av rapporter, filmer och rekommendationer på projektets hemsida >>
 

Enköping

HasT – Hastighetssäkrad trafikzon i urban miljö

Syftet med projektet HasT är att som första projekt genomföra en storskalig systemdemonstration i en stadskärna där flera olika transportslag hastighetssäkras med hjälp av digitala lösningar, bland...
Rodrigue Al Fahel

Rodrigue Al Fahel

Internationalisering och projektutveckling
rodrigue.alfahel@lindholmen.se
+46 (0)70-422 53 22
Kvinna ler stort

Karin Weijdegård

Kommunikatör
karin.weijdegard@lindholmen.se
+46(0)73 525 27 08