Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Transporteffektivitet högt på agendan för näringslivet

Över 200 deltagare samlades den 25 augusti på Lindholmen Science Park, när Transporteffektivitetsdagen arrangerades av Closer och Northern LEAD. Ledande forskare och näringslivsprofiler engagerade med trendstudier, innovationer och hållbara lösningar inom transportområdet. Lena Erixon, Generaldirektör på Trafikverket, beskrev vilka utmaningar vi står inför.
Lena Erixon, Generaldirektör på Trafikverket, på TREFF 2016

Transporteffektivitet är en nyckel för att lösa framtidens utmaningar. Det krävs smartare infrastruktur, ökad kapacitet samt bättre logistik, och genom samverkan mellan myndigheter, industri och akademi kan utvecklingen accelereras. 

När dagen drog igång var det tydligt att intresset för den femte upplagan av TREFF var stort, inte minst från näringslivet som stod för 60% av deltagarna. 

Bland talarna hördes bland andra Logistikprofessor Lauri Ojala, Turku School of Economics, Gina Chung, chef för DHL:s trendforskning, Jonas Eliasson, Trafikdirektör, Stockholm Stad samt Kristian Hamberger, Logistikchef, Mat.se.

-Mat.se arbetar kontinuerligt med att effektivisera logistiken och optimera kvantiteter, samtidigt som vi vill förmedla budskapet att samleveranser till kund är bättre för miljön än att alla kör bil till butiken, sa Kristian Hamberger. 

Enligt Lena Erixon jobbar Trafikverket på flera horisonter med effektivisering, både i nuet genom förbättring av teknologier, produkter och tjänster, men också genom att titta framåt på vad som behövs för ett tillgängligt, hållbart och livskraftigt samhälle.

-Alla transportslag måste effektiviseras ytterligare. Utvecklingen inom automation, elektrifiering och digitalisering, men även delningsekonomi och cirkulär ekonomi kommer inom en snar framtid att göra tydliga avtryck i det hållbara transportsystemet, poängterade Lena Erixon.
  
Nya lösningar inom transportområdet belystes ytterligare under eftermiddagens Innovationstävling. Av de tre finalisterna var det till slut Anders Gilberg och Christoffer Hamin som vann ära och vinstcheck på 25000kr med sitt företag D-Rail, som fokuserar på ’Infrastructure monotoring’.

Intressanta och tankeväckande paneldiskussioner inbjöd till frågor och alla åhörare kunde också interagera via TREFF-appen, där de under dagen kunde rösta, kommentera och ge feed-back. Hållbarhet och resursutnyttjande var nyckelord enligt deltagarna när Transporteffektivitetsdagen summerades.