Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Samverkan ger nya möjligheter att lösa varudistributionen

På SVT Forum kan du nu se seminariet Framtidens transporter från konferensen Hållbara Transporter, där Dencity medverkade med en presentation om effektivisering av sista milen leveranser. Under seminariet diskuterades även möjligheterna för hållbara e-handelsleveranser med representanter från Postnord och Velove Bikes.

Vid seminariet "Framtidens transporter" som hölls under konferensen Hållbara transporter 2018 som arrangerades av IVL Svenska Miljöinstitutet, diskuterades hur den kraftigt ökade e-handeln med dess frakter ska kunna hanteras i de allt mer förtätade städerna. 

Roland Elander, chef för affärsutveckling på Sustainable Innovation, presenterade DenCitys arbete och hur resultatet av detta skapar möjligheter för effektivitet och hållbarhet i sista-milen-leveranserna. 

E-handeln ökar med 15% årligen, och med det frakterna samt de utmaningar detta innebär. Ökningen innefattar inte enbart leveransen av de beställda varorna, utan även returhantering, stora mängder bomlämningar och tomma återvändande lastbilar, en situaton som inte är hållbar.

För att hitta en lösning på detta ser man i Dencity projektet på hur distribution och mottagning kan effektiviseras, och en av de delar man undersöker är hur utlämningsställen för paket kan samodnas, exempelvis på bostadsrättsföreningar eller på kontor. Men man ser även på hur e-handelsleveranserna kan kombineras med tjänster, genom att t ex erbjuda tvättinlämning på samma ställe som paketen tas emot.  

Framtiden är multianvändning där nya innovatiova koncept, samarbeten och teknologier går hand i hand med användarnas behov och beteenden med en enda målsättning - maximal effektivitet, säger Roland.

Roland presenterade under seminariet en av de piloter som nu drivs av Dencity. I detta fall en bostadsrättsförening som fungerar som utlämningsställe. Pilotprojektet har utgått från några av de svåraste situationerna och målgrupperna då flera av de 300 medverkande bostadsrätterna ägs av äldre. Detta ställer stora krav på ett enkelt handhavande av e-tjänster och appar men även på att kritiska varor som kräver hög säkerhet i leveranserna som exempelvis mediciner ska kunna hanteras. 

Nästa steg blir att utveckla en fullservicefastighet, ett projekt som DenCity kommer driva med start 2019.

- Kunddriften är helt avgörande. Fastigheten går från att vara bara en fastighet till att bli en serviceinrättning, fortsätter Roland. Detta är en lösning som kombinerar hållbarhet med en fantastisk service som inte har setts innan.

Medverkande under seminaritet var även Johan Sandström, Miljöspecialist på Postnord som talade om miljöeffekter av storskalig e-handel samt Johan Erlandsson, grundare och vd på Velove Bikes som presenterade möjligheterna med cykellogistik som distributionsform.

Du kan se Rolands presentation på SVT play här

Seminariet Framtidens Transportet kan ses ca 5:53 in i sändningen, Rolands Elanders presentation börjar ca 6:03.

DenCity är ett samverkansprojekt mellan näringsliv, akademi och samhälle som leds av den nationella arena för samverkan inom transporteffektivitet CLOSER vid Lindholmen Science Park. Läs mer om DenCity här