Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Nu sätts eldrivna lastbilar i trafik

Volvo Lastvagnar har nu överlämnat sina två första helt eldrivna fordon – en sopbil till avfalls- och återvinningsföretaget Renova samt en distributionslastbil till logistikföretaget DB Schenker och partneråkeriet TGM. De båda ellastbilarna ska nu sättas i trafik i Göteborg.

Till en början rör det sig om ett pilottest som är möjligt tack vare samarbetet mellan Volvo Lastvagnar, Coop och DB Schenker, TGM inom DenCity-projektet som leds av CLOSER. 

Projektets uppdrag är att genom samverkan mellan näringsliv, akademi och samhälle ta ett helhetsgrepp för att hitta nya, smarta och hållbara transporter för täta stadsdelar där det är attraktivt att bo och röra sig.

Kundpiloterna ger oss svar på hur den nya tekniken uppfattas av kunden och hur vi bäst anpassar produkten efter kundens behov, berättar Fredrik Cederstav, Volvo Lastvagnar, som projektleder gruppen som ansvarar för piloten.

Under lanseringseventet den 19 februari talade ett flertal representanter från Volvokoncerenen, bl a Volvo Lastvagnars vd Roger Alm, som sa att i takt med att tekniken blir ett konkurrenskraftigt alternativ för fler kunder, kommer Volvo att fortsätta att utveckla sitt erbjudande för eldrift. 

Bland fördelarna med en eldriven lastbil är frånvaron av motorbuller och avgaser som bidrar både till en bättre arbetsmiljö och till en tystare, renare stadsmiljö. 

El kommer att spela en central roll i omställningen till ett hållbarare samhälle. Det är även en förutsättning att ha ett bra och nära samarbete mellan alla parter, både med leverantörer, som i detta fall Volvo, men även med våra transportörer och kunder för att göra denna omställning. Vi har därför valt att vara en del av CLOSER som är en samverkansplatform för näringsliv, samhälle och akademi att mötas inom. Piloten sker inom ramen för DenCity, som möjliggör att vi även kan se på områden  utöver själva lastbilen, såsom t ex laddinfrastruktur och handhavande, säger Inger Uhrdin, Head of Divisional Services, DB Schenker. 

Läs Volvo Lastvagnars pressrelease

Läs mer i Teknikens värld

Läs mer i Svensk Åkeritidning

Läs mer i GP

Läs mer i DI

För mer information om DenCity besök DenCity.se