Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Logistics of the Future

Den 26 augusti är det dags för Transporteffektivitetsdagen 2020. Erik Wirsing, Vice President of Global Innovation på DB Schenker, är en av talarna. Hans presentation handlar om hur digitalisering och ny teknik påverkar framtidens logistik.
Bild: DB Schenker

Vi har pratat med Erik, för att lära känna honom inför konferensen. (Interview in English)

Berätta om din bakgrund!
-Som Vice President of Global Innovation på DB Schenker ansvarar jag för alla globala innovationsaktiviteter. Jag har arbetat för DB Schenker sedan 1999 och haft flera befattningar inom Business Excellence, IT och Cross-Functional Services. Jag har rapporteringsansvar till DB Schenkers CDO och fokuserar på framtidsforskning kring effekterna av trender som digitalisering, friformsframställning, elektrisk mobilitet, självkörande fordon, forskning och utveckling samt samarbeten med startups liksom DB Schenker Enterprise Lab for Logistics and Digitization – med en öppen inställning till innovation. Jag ser nyfikenhet och ett öppet sinne som avgörande för att lära sig lite mer varje dag. 

Vad kommer din presentation “Logistics of the future” att handla om?
-Jag vill berätta om hur logistik kommer att förändras i framtiden och vad som redan har ändrats. Digitalisering och ny teknik som IoT, artificiell intelligens, 5G, förstärkt verklighet och friformsframställning har stor påverkan på försörjningskedjor världen över och kommer att revolutionera dem. Detta skapar dock även utmaningar för logistiken. Logistiksektorn måste  anpassa sig och reagera snabbt på nya situationer och förhållanden på grund av nya affärsmodeller, ny konkurrens i form av startups eller den nuvarande Covid-19-pandemin. För att fortsätta att vara konkurrenskraftig krävs en smidig och digitaliserad arbetsmiljö.

Varför är innovation viktigt för det globala logistiksystemet?
-Innovativa tekniker förändrar de globala affärsrelationerna. Ökade och specifika kundkrav, nya köpvanor, krav på koldioxidfria lösningar och annat påverkar det globala logistiksystemet.  Därför kommer effektiva transportsystem, dataanalys, Internet-of-Things, friformsframställning, artificiell intelligens, fordon med alternativa bränslen och andra tekniska framsteg att ta logistik- och försörjningskedjan till nästa nivå. Innovativa lösningar används för att erbjuda snabbare och säkra leveranstjänster med fler alternativ för kunden genom att även erbjuda hållbara lösningar.

Vilka är Covid-19:s största effekter på det globala logistiksystemet?
-Pandemin har påverkat oss som global leverantör av logistiktjänster genom havererad transportkapacitet, strikta restriktioner för godstransporter och gränser samt ändrade leveranstider och priser. Kunderna kunde inte längre hantera gods eller fick vänta väldigt länge på leverans. En smidig och kontinuerlig kontroll av transporthanteringen var och är fortfarande avgörande för att kunna fortsätta att arbeta i dessa osäkra tider.

Varför är öppen innovation och öppet samarbete viktigt för organisationer som DB Schenker?
- Öppen innovation och öppet samarbete låter oss utbyta kunskaper och arbeta tillsammans. Det är särskilt viktigt för att öka den interna innovationstakten eller för att utöka marknader för att använda innovationer externt. För organisationer som DB Schenker är detta ett sätt att expandera innovationsbasen och därmed affärsaktiviteterna genom att använda utvalda externa kunskapskällor. På DB Schenker använder vi detta till exempel på vårt Research Lab i samarbete med Fraunhofer Institute for Material Flow and Logistics, eller i samarbete med universitet och startups.

I år är Transporteffektivitetsdagen den 26/8 online.

Anmälan