Den globala omställningen till fossilfria bränslen är en av de mest betydelsefulla utmaningarna vi står inför som samhälle. I norra Sverige, där avstånden är stora och infrastrukturen har olika slags utmaningar, finns stora möjligheter att leda utvecklingen av elektrifiering och vätgaslösningar för transportsektorn. Inom det nationella nätverket CLOSER, som har sin norra nod hos LTU Business i Luleå finns ett fokus och ett nätverk för ett antal aktörer – från transportköpare till kommuner och industriföretag som alla delar samma vision: att bygga en hållbar och fossilfri transportinfrastruktur för framtiden.
Elektrifiering har redan kommit en bra bit på väg, men det finns fortfarande begränsningar när det gäller infrastrukturen:
– Det finns helt enkelt inte tillräckligt många laddningsstationer för att möta behovet av långväga transporter, särskilt i norr, säger Conny Hökfors som är Projektledare inom CLOSER och LTU Business, och fortsätter:
– För att möta denna utmaning är vi nu involverade i en förstudie som undersöker behovet av snabbladdning för tung trafik. Denna studie inkluderar en simulering som visar hur transporterna kommer att förändras och öka under de kommande åren. För långväga transporter i norra Sverige har frågan om snabbladdning hittills varit förbisedda, men nu ser vi ett stort behov av laddningsstationer för större fordon, strategiskt placerade längs de mest trafikerade vägarna. På bilden nedan ser vi ett av företaget Wibax elekrifierade fordon på en väg utanför Piteå, det är en väldigt spännande utveckling som sker nu.
Vätgas och mobila gastankstationer – en lösning för avlägsna arbetsplatser
En av de mest spännande idéerna som just nu utforskas är mobila vätgastankstationer, som kan installeras på strategiska platser i norra Sverige. Just nu sker ett arbete med en förstudie som handlar om mobila vätgastankstationer i norra Sverige, där marknaden undersöks för avlägsna områden, exempelvis kopplat till skogsbruk eller bygganläggningsplatser. Att det är mobila lösningar är avgörande då det finns många arbetsplatser som är långt från bebyggelse. Genom att använda mobila lösningar kan man relativt snabbt få på plats en infrastruktur som gör det möjligt för tunga transporter att använda vätgas, även i de mest avlägsna delarna av regionen.
– Vätgas är en lovande teknologi som är på frammarsch, men vi befinner oss fortfarande i de tidiga stadierna av utvecklingen – det finns en stor nyfikenhet, säger Karin Sandlund som är Projektledare inom CLOSER och LTU Business.
Den vätgas som produceras i norra Sverige kallas ’grön vätgas’, vilket innebär att produktionen är fossilfri – ett stort steg jämfört med vätgas som produceras i många andra regioner, inklusive USA, något som kan bero på att finansieringsprogram tidigare inte har tagit hänsyn till produktionsmetoden. Stora industrisatsningar som Stegra och Hybrit kommer att producera enorma mängder vätgas för egna behov – samtidigt finns en möjlighet att använda dessa sidoströmmar av vätgas för att driva tunga transporter, som lastbilar och tåg, vilket skulle kunna förändra transportsektorn i norr. En av de stora utmaningarna är att det ännu inte finns någon etablerad marknad för vätgas i Sverige, vilket gör att affärsmodeller och ekonomiska incitament fortfarande behöver utvecklas:
– Diesel är fortfarande så mycket billigare än fossilfria alternativ, vilket gör det svårt att skapa tillräcklig stimulans för övergång till vätgas eller eldrivna fordon. Här kan samhället spela en viktig roll genom att införa regler och krav, som att företag måste sälja en viss andel elbilar för att få sälja fossilbilar, något som redan diskuteras på EU-nivå, förklarar Karin Sandlund och passar på att lägga till en önskan:
-Sverige producerar för lite vätgas i dagsläget. Vi ser att det finns lastbilar som är redo att rulla på vätgas, men var är infrastrukturen?
Samarbeten och framtida satsningar
Såväl Karin Sandlund som Conny Hökfors trycker på att det behövs samarbete mellan kommuner, industriföretag och andra aktörer för att bygga den infrastruktur som behövs.
-Vi jobbar med att få med våra kommuner som är viktiga spelare, exempelvis Boden och Luleå står inför ökade godstransporter och trafik för Stegra och industrisatsningarna som sker på Svartön och Hertsön i Luleå. I Luleå planeras stora industrisatsningar, och ökade godstransporter kommer att vara en central del av dessa. Kommunerna har många utmaningar att hantera och vi ser att det finns ett stort engagemang för dessa frågor – exempelvis genom Luleås kommunalråd Carina Sammeli som har ett aktivt engagemang inom vätgasscenen, säger Conny Hökfors.
Något som också är tydligt är att de stora lastbilstillverkarna, som Volvo och Scania, är intresserade av att testa sina fordon i nordiskt klimat, något som är viktigt för alla transportköpare här uppe. Karin Sandlund ger ett förtydligande:
– Tidigare har vi haft en väldigt liten marknad här uppe, men nu gör satsningarna att behovet av transporter blir allt större och mer intressant för lastbilstillverkare.
En fossilfri framtid i Norra Sverige?
Sammanfattningsvis finns en enorm potential för att norra Sverige ska kunna bli en föregångare när det gäller fossilfria drivmedel. Vätgas, el och andra alternativa bränslen kommer att vara en viktig del av framtidens transportlösningar. Men för att lyckas behövs samarbete mellan kommuner, företag och andra aktörer i regionen. Karin Sandlund säger avslutningsvis:
-Det kommer att behövas en palett av fossilfria drivmedel, och vi ser att det finns mycket att göra. Vi inom CLOSER driver aktivt frågor och projekt, och välkomnar alla intresserade aktörer att följa med oss på den spännande resan mot en fossilfri framtid i Norrbotten och Västerbotten. Det finns mycket att göra, men vi är övertygade om att vi kan skapa en hållbar transportinfrastruktur som leder vägen mot en grönare framtid.
Mer om CLOSER – en plattform för hållbara transportlösningar
CLOSER är ett nationellt innovationsprogram som samlar aktörer från näringsliv, offentlig sektor, akademi och forskning för att utveckla och testa hållbara transportlösningar. Som en del av Lindholmen Science Park och LTU Business arbetar CLOSER för att påskynda den gröna omställningen genom samarbete och innovation inom områden som elektrifiering, vätgas och autonom trafik.
Målet med CLOSER är att stärka Sveriges position som ledande inom hållbara transporter genom att driva konkreta projekt och förena idéer för framtidens transportsystem. Genom nätverket med CLOSER och Lindholmen Science Park får vi möjligheten att koppla samman regionala initiativ med nationella och internationella projekt, vilket är avgörande för en grön omställning av transportinfrastrukturen i Sverige och globalt.