Hoppa till huvudinnehåll

Framtiden för fossilfria transporter på Norrbottens vägar

tisdag, maj 13, 2025
Kvinna och man ler in i kameran

Den globala omställningen till fossilfria bränslen är en av de mest betydelsefulla utmaningarna vi står inför som samhälle. I norra Sverige, där avstånden är stora och infrastrukturen har olika slags utmaningar, finns stora möjligheter att leda utvecklingen av elektrifiering och vätgaslösningar för transportsektorn. Inom det nationella nätverket CLOSER, som har sin norra nod hos LTU Business i Luleå finns ett fokus och ett nätverk för ett antal aktörer – från transportköpare till kommuner och industriföretag som alla delar samma vision: att bygga en hållbar och fossilfri transportinfrastruktur för framtiden.

Elektrifiering har redan kommit en bra bit på väg, men det finns fortfarande begränsningar när det gäller infrastrukturen:

– Det finns helt enkelt inte tillräckligt många laddningsstationer för att möta behovet av långväga transporter, särskilt i norr, säger Conny Hökfors som är Projektledare inom CLOSER och LTU Business, och fortsätter:

– För att möta denna utmaning är vi nu involverade i en förstudie som undersöker behovet av snabbladdning för tung trafik. Denna studie inkluderar en simulering som visar hur transporterna kommer att förändras och öka under de kommande åren. För långväga transporter i norra Sverige har frågan om snabbladdning hittills varit förbisedda, men nu ser vi ett stort behov av laddningsstationer för större fordon, strategiskt placerade längs de mest trafikerade vägarna. På bilden nedan ser vi ett av företaget Wibax elekrifierade fordon på en väg utanför Piteå, det är en väldigt spännande utveckling som sker nu.

Lastbil på lansväg en somrig dag

Vätgas och mobila gastankstationer – en lösning för avlägsna arbetsplatser

En av de mest spännande idéerna som just nu utforskas är mobila vätgastankstationer, som kan installeras på strategiska platser i norra Sverige. Just nu sker ett arbete med en förstudie som handlar om mobila vätgastankstationer i norra Sverige, där marknaden undersöks för avlägsna områden, exempelvis kopplat till skogsbruk eller bygganläggningsplatser.  Att det är mobila lösningar är avgörande då det finns många arbetsplatser som är långt från bebyggelse. Genom att använda mobila lösningar kan man relativt snabbt få på plats en infrastruktur som gör det möjligt för tunga transporter att använda vätgas, även i de mest avlägsna delarna av regionen.

– Vätgas är en lovande teknologi som är på frammarsch, men vi befinner oss fortfarande i de tidiga stadierna av utvecklingen – det finns en stor nyfikenhet, säger Karin Sandlund som är Projektledare inom CLOSER och LTU Business.

Den vätgas som produceras i norra Sverige kallas ’grön vätgas’, vilket innebär att produktionen är fossilfri – ett stort steg jämfört med vätgas som produceras i många andra regioner, inklusive USA, något som kan bero på att finansieringsprogram tidigare inte har tagit hänsyn till produktionsmetoden. Stora industrisatsningar som Stegra och Hybrit kommer att producera enorma mängder vätgas för egna behov – samtidigt finns en möjlighet att använda dessa sidoströmmar av vätgas för att driva tunga transporter, som lastbilar och tåg, vilket skulle kunna förändra transportsektorn i norr. En av de stora utmaningarna är att det ännu inte finns någon etablerad marknad för vätgas i Sverige, vilket gör att affärsmodeller och ekonomiska incitament fortfarande behöver utvecklas:

– Diesel är fortfarande så mycket billigare än fossilfria alternativ, vilket gör det svårt att skapa tillräcklig stimulans för övergång till vätgas eller eldrivna fordon. Här kan samhället spela en viktig roll genom att införa regler och krav, som att företag måste sälja en viss andel elbilar för att få sälja fossilbilar, något som redan diskuteras på EU-nivå, förklarar Karin Sandlund och passar på att lägga till en önskan:

-Sverige producerar för lite vätgas i dagsläget. Vi ser att det finns lastbilar som är redo att rulla på vätgas, men var är infrastrukturen?

Samarbeten och framtida satsningar

Såväl Karin Sandlund som Conny Hökfors trycker på att det behövs samarbete mellan kommuner, industriföretag och andra aktörer för att bygga den infrastruktur som behövs.

-Vi jobbar med att få med våra kommuner som är viktiga spelare, exempelvis Boden och Luleå står inför ökade godstransporter och trafik för Stegra och industrisatsningarna som sker på Svartön och Hertsön i Luleå. I Luleå planeras stora industrisatsningar, och ökade godstransporter kommer att vara en central del av dessa. Kommunerna har många utmaningar att hantera och vi ser att det finns ett stort engagemang för dessa frågor – exempelvis genom Luleås kommunalråd Carina Sammeli som har ett aktivt engagemang inom vätgasscenen, säger Conny Hökfors.

Något som också är tydligt är att de stora lastbilstillverkarna, som Volvo och Scania, är intresserade av att testa sina fordon i nordiskt klimat, något som är viktigt för alla transportköpare här uppe. Karin Sandlund ger ett förtydligande:

– Tidigare har vi haft en väldigt liten marknad här uppe, men nu gör satsningarna att behovet av transporter blir allt större och mer intressant för lastbilstillverkare.

En fossilfri framtid i Norra Sverige?

Sammanfattningsvis finns en enorm potential för att norra Sverige ska kunna bli en föregångare när det gäller fossilfria drivmedel. Vätgas, el och andra alternativa bränslen kommer att vara en viktig del av framtidens transportlösningar. Men för att lyckas behövs samarbete mellan kommuner, företag och andra aktörer i regionen. Karin Sandlund säger avslutningsvis:

-Det kommer att behövas en palett av fossilfria drivmedel, och vi ser att det finns mycket att göra. Vi inom CLOSER driver aktivt frågor och projekt, och välkomnar alla intresserade aktörer att följa med oss på den spännande resan mot en fossilfri framtid i Norrbotten och Västerbotten. Det finns mycket att göra, men vi är övertygade om att vi kan skapa en hållbar transportinfrastruktur som leder vägen mot en grönare framtid.

 

Mer om CLOSER – en plattform för hållbara transportlösningar

CLOSER är ett nationellt innovationsprogram som samlar aktörer från näringsliv, offentlig sektor, akademi och forskning för att utveckla och testa hållbara transportlösningar. Som en del av Lindholmen Science Park och LTU Business arbetar CLOSER för att påskynda den gröna omställningen genom samarbete och innovation inom områden som elektrifiering, vätgas och autonom trafik.

Målet med CLOSER är att stärka Sveriges position som ledande inom hållbara transporter genom att driva konkreta projekt och förena idéer för framtidens transportsystem. Genom nätverket med CLOSER och Lindholmen Science Park får vi möjligheten att koppla samman regionala initiativ med nationella och internationella projekt, vilket är avgörande för en grön omställning av transportinfrastrukturen i Sverige och globalt.

Vill du veta mer? 

Kvinna ler in i kamera

Karin Sandlund

Innovations- och forskningsledare – CLOSER Norr
karin.sandlund@ltubusiness.se
+46(0)70272 12 18
Man som ler in i kameran, mannen står i en skog en vinterdag

Conny Hökfors

Innovations- och forskningsledare – CLOSER Norr
conny.hokfors@ltubusiness.se
+46(0)70-384 00 07.
Bild på en elektrifierad lastbil på en väg vid ett rapsfält, med EVS38:s logotyp inlagd i bilden.

Lindholmen Science Park på EVS38

2025-06-12
Under The 38th International Electric Vehicle Symposium & Exposition, EVS38, kommer Lindholmen Science Park och forskare anknutna till våra program som arbetar med framtida mobilitets- och...
Bro i solnedgång!

Sök upp till 750 000 kr för att starta ett samarbete med Kalifornien

2025-06-11
Vill du samarbeta med en amerikansk partner kring framtidens mobilitet? Nu kan svenska organisationer söka upp till 750 000 kronor i finansiering för att starta nya innovationsprojekt – med fokus på...
Bild över Visby med logotyper för program hos Lindholmen Science Park samt för Almedalsveckan. Foto: Michael Odelberth på Unsplash.

Diskutera framtidens hållbara och konkurrenskraftiga lösningar med oss i Almedalen

2025-06-04
Under årets Almedalsvecka bidrar Lindholmen Science Park med en stark uppställning seminarier. Med fokus på bland annat elektrifierade lastbilstransporter, grön sjöfart, hållbar e-handel, framtidens...
Martin & Servera lastbil på söder i Stockholm

En guide för smartare trafik i staden

2025-05-14
Är din kommun redo att skapa en mer flexibel, hållbar och trygg stadskärna? Nu finns en ny, praktisk guide som hjälper er att implementera smarta urbana trafikzoner.
Kvinna och man ler in i kameran

Framtiden för fossilfria transporter på Norrbottens vägar

2025-05-13
Den globala omställningen till fossilfria bränslen är en av de mest betydelsefulla utmaningarna vi står inför som samhälle. I norra Sverige, där avstånden är stora och infrastrukturen har olika slags...
En illustration av transporteffektivitet.

Ny utlysning hos Triple F med fokus på uppskalning och FOI

2025-05-06
Nu har Triple F:s ordinarie utlysning öppnat och denna gång ligger fokus på projekt som kan bereda väg för uppskalningsprojekt samt FOI-projekt. Så har du en idé med potential att accelerera en...
Solpaneler

Brist på effekt hotar elektrifieringen av logistiksektorn – men lokala lösningar och användarflexibilitet visar vägen framåt

2025-04-09
Logistiksektorn står inför en potentiell flaskhals. Med den snabba elektrifieringen av transportflottorna, där elektriska lastbilar blir allt vanligare, växer behovet av el på logistikterminaler...
Litet elfordon, skåp och matkasse

Stockholm satsar på små utsläppsfria lätta elfordon - ännu ett steg mot Miljözon klass 3 och nollutsläpp

2025-04-07
Små lätta fordon blir en allt viktigare del i stadens transporter med fördelar som framkomlighet och flexibilitet. Men det innebär också att dessa fordon måste bli utsläpps- och bullerfria. Nu satsar...
Personer på scen

Inspelningar: CLOSERs resultatkonferens 2025

2025-04-04
Nu kan du ta del av innovationsresultat från CLOSERs projekt och dela lärdomar från aktörer som redan påbörjat sin resa genom den inspelade versionen av CLOSERs resultatkonferens. Var med och lär dig...
En stor el-lastbil på byggplats

Nu rullar världens största el-lastbil på Svenska vägar

2025-04-02
Världens största el-lastbil rullar nu i projektet TREE som leds av Skogforsk. Flisbilen från Scania är 33 meter lång och väger fullastad 94 ton. Den ägs av LBC Frakt Värmland och körs för Stora Enso.
Lager med mycket paket med truck i förgrunden

Butik eller e-handel – vilket är bäst för klimatet? Ny vägledning ger svar

2025-03-28
Spelar det någon roll för klimatet om vi handlar i butik eller beställer hemleverans? Leder olika konsumentbeteenden och produkter till olika mycket utsläpp? Idag publiceras resultaten från det...
Kvinna och man tittar på prover tillsammans

Mission 0 House säkrar femårig forskningsfinansiering och expanderar – fem lärosäten ansluter

2025-03-19
Mission 0 House, ett unikt samarbete mellan industri och akademi med målet att eliminera växthusgasutsläpp från tillverkningsprocesser, har säkrat sin första långsiktiga forskningsfinansiering. Flera...
Kranbil på byggarbetsplats

Nytt fokusområde för ett mer effektivt godstransportsystem

2025-03-13
CLOSERs styrgrupp har nyligen fastställt målen för 2025, vilka baseras på insikter från CLOSERs partners och intressenter. Syftet med dessa målsättningar är att möta de verkliga utmaningar och behov...
Cargo shipping autonomous port scandinavia Gemini

Cargo express ritar framtidens kortsjöfart - samverkan, innovation och reglering som nyckelfaktorer

2025-03-10
Cargo Express är ett initiativ finansierat av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak-programmet. Initiativet, som leds av CLOSER, syftar till att flytta godstransporter från väg till sjö, för att göra...
Jättelång lastbil i rondell

HCT-fordon i intermodala transporter – ökad effektivitet och minskad klimatpåverkan

2025-03-07
Hur kan längre lastbilsekipage integreras i intermodala transportkedjor för att öka effektiviteten och minska klimatpåverkan? HCT Duo Demo har undersökt detta genom tester och analyser, där en...
Två gröna bussar i trafik.

Transportföretag positiva till geofencing för ökad trafiksäkerhet

2025-03-04
Projektet HasT som testat geofencing för att begränsa hastighetsnivåerna i Enköping har gett unik kunskap om hur digital teknik kan användas för att öka trafiksäkerheten. Det är första gången i...
AI och människa möts

CLOSER välrepresenterad vid Transportforum

2025-01-07
Den 15-16 januari hålls Transportforum i Linköping och under denna stora konferens kommer en rad programpunkter att vara kopplade till det arbete som utförs inom program och projekt hos Lindholmen...
Foto på Martina Arnell och Annika Bergendahl, Stockholms stad, projektledare för STOLT

Välkommen att söka pengar och bidra till en utsläppsfri innerstad!

2024-12-08
Har du idéer som skulle bidra till att minska transporterna eller påskynda elektrifieringen för att bidra till ett utsläppsfritt Stockholm? Då kan du ansöka om finansiering för att utveckla och testa...
Foto på Jack Lu och Elisabeth Hörnfeldt när de står på scen och inleder HITS resultatkonferens

Foton, filmer och presentationer från HITS resultatkonferens

2024-11-27
Drygt 100 personer medverkade vid HITS resultakonferens i slutet av november. Dagen bestod av key-note speakers från Scania och Stockholms stad, en översiktspresentation av HITS och projektresultat...
Två personer på scen, talar för en publik

Digitalisering och AI i fokus för godstransporter – Vad behöver branschen?

2024-11-22
Digitalisering och AI blir allt viktigare för att effektivisera och framtidssäkra godstransporter. Under ett rundabordssamtal arrangerat av CLOSER diskuterade branschens aktörer utmaningar och...
Lastbil i mörkret i en stad, redo att lastas ur

HITS visar stor potential för hållbara stadstransporter

2024-11-19
Runtom i Europa försöker städer begränsa trafiken för att skapa en bättre boendemiljö och möta det akuta behovet av att minska klimatpåverkan. Nu visar en stor forskningsstudie initierad av Scania att...
Woman standing on stage, men sitting in the audience taking pictures

Nu kan du ta del av insikterna – hur går implementeringen av högkapacitetstransporter i Norden?

2024-10-23
Nordic HCT Conference 2024 samlade branschens experter på Lindholmen Science Park i Göteborg för att diskutera de senaste framstegen och utmaningarna kring High Capacity Transport (HCT). Årets...
Foto som visar en automatisk leveransrobot

Testrobot kör obemannat gods i Mall of Scandinavia!

2024-10-15
Projektet HITS - Hållbara och Integrerade Transporstsystem - syftar till att utveckla effektiva transportlösningar för renare och säkrare städer. I samarbete med partners från näringsliv, akademi och...
Foto på en stor lastbil som drivs med el och som står på ett sågverk

Vad vet vi om elektrifiering av skogssektorns tunga vägtransporter?

2024-10-07
Går det att elektrifiera skogsbrukets transporter? Vi i forsknings- och innovationsprojektet TREE tror det! Därför vill vi bjuda in dig till ett webbinarium 20 november där vi går igenom...