Är din kommun redo att skapa en mer flexibel, hållbar och trygg stadskärna? Nu finns en ny, praktisk guide som hjälper er att implementera smarta urbana trafikzoner.
Guiden, baserad på erfarenheter från projektet Smarta Urbana Trafikzoner, ger konkreta steg och exempel på hur ni kan använda innovativa lösningar för att optimera trafikflödet, minska buller och luftföroreningar, och öka trafiksäkerheten i era tätbebyggda områden. Ladda ner guiden och ta steget mot framtidens smarta stad!
Denna guide kommer att ge dig information om vad, varför, när och hur smarta urbana trafikzoner kan implementeras. Vi börjar med en kort steg-för-steg anvisning och går sedan vidare till de nödvändiga komponenterna: vad är smarta urbana trafikzoner, för vem och i vilket syfte, samt vad består de av. Baserat på erfarenheter från projektet Smarta Urbana Trafikzoner ger vi exempel på smarta urbana trafikzoner och beskriver hur de kan utvärderas. Med dessa komponenter bör du ha de grundläggande byggstenarna för att förstå hur man skapar en smart urban trafikzon. Denna guide har sammanställts baserat på andra rapporter inom projektet Smarta Urbana Trafikzoner och bidrag från samtliga konsortiepartners i projektet.
Projektet Smarta Urbana Trafikzoner (SUTZ) har nyligen avslutats och syftade till att möta utmaningarna i växande städer med allt mer komplexa trafiksystem. Genom att undersöka och testa innovativa lösningar har projektet fokuserat på att skapa ett mer flexibelt nyttjande av stadsrummet, effektivisera transporter och öka trafiksäkerheten. Målet har varit att kartlägga behoven för smarta trafikzoner i urbana miljöer och att lägga grunden för deras implementering. Detta inkluderar att stärka städers förmåga att använda digitala verktyg i planeringen, främja samarbete mellan transportaktörer och städer, samt öka användningen av tekniker som dynamiskt kan anpassa hastighet och körsätt. Förhoppningen är att dessa insatser ska bidra till tryggare och säkrare stadsmiljöer med minskat buller och bättre luftkvalitet, samtidigt som trafik- och transporteffektiviteten ökar.
Dagab, Edeva, GLC, Göteborgs stad, Göteborgs universitet, HAVI, Heidelberg Materials, KTH, Martin&Servera, Menigo, MLogistics, Postnord, Ramudden, RISE, Scania, Schenker, Stockholms stad, Technolution,, Trafikverket, Trivector, Viscando, Volvo Technology och VTI.
Smarta Urbana Trafikzoner är finansierat av Vinnova.