Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

CLOSERs programchef mötte transportministrar i Lyon

Under den stora transportmässan Solutrans i Lyon den 21-22 november arrangerades Sweden Day. Arrangör var svenska ambassaden i Frankrike tillsammans med Business Sweden. En av deltagarna i konferensen var Sofie Vennersten, programchef för CLOSER, den nationella samarbetsplattformen för transporteffektivitet vid Lindholmen Science Park.

Det finns ett stort intresse i Frankrike för hur vi svenskar samarbetar kring transportfrågor, att det sker med stor samhällsbredd.  För oss är det naturligt att jobba tillsammans mellan näringslivet, universiteten och det offentliga och det vill fransmännen gärna lära mer om, säger Sofie Vennersten. 

Konkret kan det handla om att trycka på vikten av att, vid sidan av teknikutveckling, också arbeta med regelverk, affärsmodeller och beteendefrågor. Det gäller att samhället förbereder sig för nya transportlösningar tidigt i planeringen. Nya beteenden som påverkar godstransporterna är till exempel den växande e-handeln.

Sverige och Frankrike har inlett ett samarbete på regeringsnivå för att utveckla gröna innovationer, senast manifesterat i ett avtal som skrevs under av den svenske statsministern Stefan Löfven och den franske presidenten Emmanuel Macron i Göteborg den 17 november. Under arrangemangen i Lyon medverkade den svenske infrastrukturministern Tomas Eneroth och den franska transportministern Elisabeth Borne.