Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Anpassade förpackningar - unik och vinnande innovation

Nu har vinnaren korats i innovationstävlingen Fossil Free Freight Challenge 2020. Det vinnande bidraget är en lösning som ser till att det inte bara är mindre luft och fyllnadsmaterial i förpackningarna inom e-handeln, men även att fler paket får plats på en och samma transport. Allt för att göra ett så litet fossilt fotavtryck som möjligt.
Per Hallendorff och Mathias Bransmo, vd kvadrat Jönköping. (Per med en kartong under armen för att visa upp nuvarande problembild)

Fossil Free Freight Challenge 2020 är innovationstävlingen som vill bidra till att e-handeln gör ett så litet fossilt fotavtryck som möjligt.

Konsultföretaget Kvadrat som vann har tagit fram produkten binärkartong. 

Med binärkartongen gör vi det möjligt för e-handelsföretagen att anpassa förpackningen helt efter dess innehåll och sedan även skapa den själva. Det är en unik lösning som ingen tagit fram tidigare, berättar Per Hallendorff, projektledare Kvadrat, men även innovatören bakom idén.  

Möjligheten att tillverka ett paket till vilken storlek som man önskar utan att skära bort förpackningsmaterial är den bärande idén.

Minskat fossilt fotavtryck

Kvadrats innovation är en förpackning som kommer att tas fram på plats hos varje e-handlare och kommer vid varje unikt tillfälle vara optimerad efter dess innehåll. 

Med denna lösning blir det mindre material till förpackning och fyllnadsmaterial men även mindre luft i paketet, förklarar Per. 

Det blir även som kund en stor fördel att slippa att få hem stora förpackningar och en massa fyllnadsmaterial som man sen måste slänga.

Per berättar att han har pratat med DHL och de ser en stor potential med binärkartongen. Då de i dagsläget kör helt fulla transporter ser de att med binärkartongen kan de få plats med fler varor i sina transporter än tidigare och på så vis görs även här en mindre klimatpåverkan. 

Framtiden

Med Juryns motivering i ryggen blickar nu Kvadrat framåt.  Med vinsten i form av projektfinansiering värd 300 000kr inom Triple F så kommer de fortsätta att utveckla sin produkt. 

Team Kvadrat adresserar kriterierna för tävlingen med tydligt hållbarhetsfokus!  Deras lösning ligger rätt i tiden med bra innovationshöjd och stor affärspotential. Vi i juryn bedömer att Team Kvadrat kan komma igång snabbt med en klar problemlösning på ett tydligt problem inom e-handeln!

Vi kommer först att behöva få fram en maskin som kan producera binärkartongen, i ett andra steg behöver vi även se över programvaran för optimering som kan anpassas efter produktionsprogram och lagersaldo hos e-handlaren. Sist men inte minst så behövs en plockrobot. Det kan såklart bli annorlunda men detta är i grova drag hur vi ser utvecklingen av binärkartongen framåt inom ramen för Triple F-projektet, avslutar Per. 

Finalen

Under finalen den 4e maj 2020 presenterades alla de tävland bidragen. Deras presentationer finns här