Geofencing

Geofencing är ett forsknings- och innovationsprogram som finansieras av Trafikverket och syftar till att samla nödvändiga aktörer inom samhälle, näringsliv och akademi för att tillsammans ta fram lösningar som ska främja användningen av geofencing i styrning av transportsystemet.
Initiativet är ett av resultaten av en handlingsplan som togs fram av Trafikverket och fokuserar på att identifiera områden som kräver utveckling och där projekt behöver initieras för att driva arbetet framåt och säkerhetsställa skalbarhet av tekniken.
Vad är geofencing?
Geofencing (även kallat Geostaket) är ett samlingsbegrepp som omfattar tillämpningen av tekniska lösningar i kombination med lämpliga digitala och organisatoriska processer för att säkerställa att fordon följer bestämda egenskaper inom vissa geografiska områden. Geofencing bedöms vara ett viktigt verktyg för att skapa ett säkert vägtransportsystem för oskyddade trafikanter i dagens komplexa trafikmiljöer. Det bedöms också vara viktigt för att kunna möta såväl dagens som framtidens efterfrågan på säkra, fossiloberoende och tystare transporter. Forsknings- och innovationsprogrammet för geofencing har som syfte att facilitera och koordinera projekt samt initiativ som driver mot storskalig implementering.
Fordon är idag till stor del uppkopplade vilket kan användas för att skapa en hållbar och säker miljö. Geofencing definierar en digitaliserad geografisk zon inom vilken egenskaper hos uppkopplade fordon kan styras t.ex. hastighet och drivlina. På sikt kan geofencing också användas för att begränsa tillgång till specifika zoner eller områden. Ni kan läsa mer om geofencing på Trafikverkets hemsida.
Hur kan din kommun använda geofencing för att skapa hållbara trafikmiljöer?
Under det här inspelande seminariet kan du som arbetar med trafik- och stadsplanering eller upphandling av transporter lära dig om hur geofencing kan vara ett verktyg för att just din kommun ska få ett säkert vägtransportsystem i dagens komplexa trafikmiljöer. Du kommer också kunna ta del av exempel som visar på att Geofencing fungerar som ett viktigt verktyg för fossiloberoende och tystare transporter i stora som små städer.
Hur blir geofencing verklighet?
Geofencingprogrammet har som syfte att fungera som facilitator och kunskapsnod. Där möts samhälls- och näringslivsaktörer för att stödja handlingsplanens rekommendationer och inleda nödvändiga utvecklingssteg inom området. Programmet ska möjliggöra för koordinerade processer och system vilket medför skalbarhet och implementering både nationellt och internationellt.
Vad vill vi uppnå med detta samarbete?
- Initiera och genomföra förstudier och innovationsprojekt inom området
- Upprätta beslutsunderlag för ändringar i regelverk
- Genomföra pilot- och demonstrationsprojekt i utpekade områden
- Säkerställa överhörning mellan pågående initiativ och relaterade områden
- Bli en kunskapsnod och tillhandahålla expertis inom området
Vilka är vi som arbetar inom programmet?

Från vänster: Ted Cruse, CLOSER, Anna-Karin Salmi, Trafikverket, Rodrigue Al Fahel, Caroline Karlsson, Felicia Hökars & Daniel Moback, CLOSER
Vill du veta mer om vad för satsningar som görs inom Geofencing?

Digitala system - mobilitet och system

ECCENTRIC

GeoSence
Geofencing nyheter
Filmer om geofencing
Bakgrund
2017 fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att testa geofencing i demonstrationsprojekt i urban miljö. Arbetet gjordes i nära samverkan med fordonsindustrin samt Stockholms stad och Göteborgs stad.
Uppdraget resulterade dels i en demonstration av koncept för geofencing, dels i en övergripande handlingsplan, som påvisar vägen mot implementeringen av det digitala verktyget geofencing i större skala.
De sju punkterna i handlingsplanen är:
- Etablera ett FoI-program med riktade forsknings- och innovationsprojekt för att ta fram nödvändigt underlag för arbetet med handlingsplanens samtliga punkter.
- Verka för lagstiftning och regelverk som stöttar implementering av geofencing
- Utveckla organisatoriska och digitala processer samt data för geofencing-zoner
- Utveckla system, rutiner och processer för självreglerande system och styrning i smarta zoner
- Utreda den samhällsekonomiska och affärsmässiga potentialen
- Verka för en nationell och internationell harmonisering
- Främja och driva demonstrations- och pilotprojekt
Faktaruta:
Programmet pågår fram till 2022, koordineras av CLOSER med medverkande styrgruppsparter: Scania AB, AB Volvo, Volvo Personvagnar AB, Veoneer AB, Stockholms stad, Göteborgs stad, Transportstyrelsen och Trafikverket.
Konsortiet breddas kontinuerligt och är en plattform för att dela med sig av kunskap inom geofencing. FoI-programmet har ett nära samarbete med Nordic Way-projekten och projektet Smarta Urbana Trafikzoner
Vill du veta mer om Geofencing?

Daniel Moback



Lär dig mer om Geofencing
Av och med Malin Stoldt, Göteborgs Stad och Robin Billsjö, Stockholms stad.
Kartläggning av intressenters behov gällande geofencing i transportsystemet
Denna rapport är resultatet av en intervjustudie gällande geofencing. Ett antal aktörer verksamma inom transportsystemet har intervjuats avseende vilka problem och utmaningar de upplever i sitt arbete och där geofencing skulle kunna vara en möjlig lösning. Rapporten innefattar även en analys gällande kunskapsläget om geofencing samt möjliga affärsmodeller. Arbetet har finansierats av Trafikverket inom ramen för forsknings- och innovationsprogrammet Geofencing. Studiens huvudsakliga syfte är att ge inspel och inriktning till det fortsatta arbetet inom programmet.