Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Geofencing

Geofencing är ett samlingsbegrepp som omfattar tillämpningen av tekniska lösningar i kombination med lämpliga digitala och organisatoriska processer för att säkerställa att fordon följer bestämda egenskaper inom vissa geografiska områden.
Geofencing

Geofencing bedöms vara ett viktigt verktyg för att skapa ett säkert vägtransportsystem för oskyddade trafikanter i dagens komplexa trafikmiljöer. Det bedöms också vara viktigt för att kunna möta såväl dagens som framtidens efterfrågan på säkra, fossiloberoende och tystare transporter. Forsknings- och innovationsprogrammet för geofencing har som syfte att facilitera och koordinera projekt samt initiativ som driver mot storskalig implementering.

Fordon är idag till stor del uppkopplade vilket kan användas för att skapa en hållbar och säker miljö. Geofencing definierar en digitaliserad geografisk zon inom vilken egenskaper hos uppkopplade fordon kan styras t.ex. hastighet och drivlina. På sikt kan geofencing också användas för att begränsa tillgång till specifika zoner eller områden. 

Programmet kommer att drivas fram till 2022 och medfinansieras av Trafikverket. Medverkande parter är Scania AB, AB Volvo, Volvo Personvagnar AB, Veoneer, Stockholms stad, Göteborgs stad, Transportstyrelsen och Trafikverket, men fler aktörer beräknas ansluta under tiden.

Film: CLOSER med material från EricssonMcDonaldsScaniaVeoneerVolvo BusesVolvo Cars och Trafikverket
Ytterliagre versioner av filmen finns under fliken filmer.

Film: Trafikverket

Mer info om Demodagen 29e maj 2018

Mer info om handlingsplanen på Trafikverkets webb

Läs mer på Regeringskansliets webb 

 

 

Vill du veta mer om Geofencing?

 • Josephine Darlington
  Projektledare
  Urban mobilitet, Geofencing
 • Rodrigue Al Fahel
  Rodrigue Al Fahel
  Projektledare
  Geofencing, MIMIC.
 • Hannes Lindkvist
  Projektledare (Tjänstledig)
  Geofencing, Terminaler & Automation